Σεφ: Ντίνα Νικολάου
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
4-6 | 30´ | 1½ ώρα |
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας |
4-6 | 30´ |
Χρόνος Μαγειρέματος |
1½ ώρα |
Συστατικά
- 1 Ελαιοπουλάκι περίπου 2 κιλά, Αγγελάκης
- 150 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 500 ml κρασί λευκό
- 500 ml ζωμό κότας
- Φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 5 φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη γέμιση
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα
- 50 ml πετιμέζι
- 50 γρ. βούτυρο
- 20 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα κρουτόν
- 80 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
- 4-5 φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, κομμένα σε κύβους
- Φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
|
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.
- Βάζετε τους κύβους του ψωμιού σε ένα ταψάκι, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το σκόρδο.
- Ψήνετε τους κύβους για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Φροντίζετε να τα ανακατέψετε 1-2 φορές για να ροδίσουν ολόγυρα.
- Βγάζετε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη.
- Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια.
- Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν.
- Ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και τα σοτάρετε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μισομαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Σβήνετε με το πετιμέζι και ανακινείτε το τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν.
- Ρίχνετε στο τηγάνι τα βρασμένα κάστανα και τα καρύδια, προσθέτετε περίπου 50 ml από το λευκό κρασί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα κρουτόν.
- Ανακατεύετε καλά και αφήνετε στην άκρη.
Για το κοτόπουλο
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βάζετε σε ένα ταψί μια σχάρα και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μαλακωμένο βούτυρο, τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το ξύσμα, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι.
- Φορώντας γάντια παίρνετε από το μείγμα του βουτύρου και αλείφετε το κοτόπουλο και εσωτερικά και εξωτερικά με το μείγμα.
- Γεμίζετε το κοτόπουλο με τη γέμιση και όση περισσέψει την σκορπίζετε στο ταψάκι.
- Τοποθετείτε το κοτόπουλο επάνω στη σχάρα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε στο ταψί το ζωμό και το κρασί.
- Σκεπάζετε το κοτόπουλο με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.
- Βγάζετε από το φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
- Αδειάζετε τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο ταψί σε ένα κατσαρολάκι και τα πολτοποιείτε με το ραβδομπλέντερ.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και 1-2 κουταλιές γέμιση. Ραντίζετε με τη σάλτσα.