Κοτόπουλο γεμιστό με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάστανα
Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
4-6
30´
Χρόνος Μαγειρέματος
1½ ώρα
Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
4-6
30´
Χρόνος Μαγειρέματος
1½ ώρα
Συστατικά
1
Ελαιοπουλάκι περίπου 2 κιλά, Αγγελάκης
150
γρ.
βούτυρο, μαλακωμένο
500
ml
κρασί λευκό
500
ml
ζωμό κότας
Φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
5
φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1
κουτ. σούπας
πετιμέζι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
3
μεγάλα κρεμμύδια
200
γρ.
κάστανα βρασμένα
50
ml
πετιμέζι
50
γρ.
βούτυρο
20
ml
ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα κρουτόν
80
γρ.
καρύδια, χοντροσπασμένα
1
κουτ. γλυκού
σκόρδο σκόνη
4-5
φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, κομμένα σε κύβους
Φύλλα από ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Για τη γέμιση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.
Βάζετε τους κύβους του ψωμιού σε ένα ταψάκι, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το σκόρδο.
Ψήνετε τους κύβους για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Φροντίζετε να τα ανακατέψετε 1-2 φορές για να ροδίσουν ολόγυρα.
Βγάζετε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη.
Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια.
Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν.
Ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και τα σοτάρετε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μισομαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Σβήνετε με το πετιμέζι και ανακινείτε το τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν.
Ρίχνετε στο τηγάνι τα βρασμένα κάστανα και τα καρύδια, προσθέτετε περίπου 50 ml από το λευκό κρασί, ανακατεύετε και ρίχνετε τα κρουτόν.
Ανακατεύετε καλά και αφήνετε στην άκρη.
Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βάζετε σε ένα ταψί μια σχάρα και το αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μαλακωμένο βούτυρο, τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το ξύσμα, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι.
Φορώντας γάντια παίρνετε από το μείγμα του βουτύρου και αλείφετε το κοτόπουλο και εσωτερικά και εξωτερικά με το μείγμα.
Γεμίζετε το κοτόπουλο με τη γέμιση και όση περισσέψει την σκορπίζετε στο ταψάκι.
Τοποθετείτε το κοτόπουλο επάνω στη σχάρα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε στο ταψί το ζωμό και το κρασί.
Σκεπάζετε το κοτόπουλο με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.
Βγάζετε από το φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
Αδειάζετε τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο ταψί σε ένα κατσαρολάκι και τα πολτοποιείτε με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρετε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και 1-2 κουταλιές γέμιση. Ραντίζετε με τη σάλτσα.