Σεφ: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
4 | 25λεπτά | 55-60 λεπτά |
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας |
4 | 25λεπτά |
Χρόνος Μαγειρέματος |
55-60 λεπτά |
Συστατικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης
- Για την γέμιση:
- 60 γραμμάρια πλιγούρι
- 250 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 25 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης
- 40 γραμμάρια rodi
- 25 γραμμάρια κουκουνάρι
- 40 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
- Για τα πικλαρισμένα κρεμμύδια:
- 120 γραμμάρια ξύδι λευκό
- 60 γραμμάρια κρασί λευκό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- Για τις baby πατάτες:
- 1 κιλό baby πατάτες κομμένες στην μέση
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- 2 κουταλιές μέλι
- 150 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
|
Οδηγίες
- Για τα πικλαρισμένα κρεμμύδια σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε το λευκό ξύδι μαζί με το λευκό κρασί, την ζάχαρη, το σκόρδο κομμένο σε φέτες και το θυμάρι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για 30 λεπτά.
- Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με τον ζωμό λαχανικών σε δυνατή φωτιά και βράζετε το πλιγούρι για 9-10 λεπτά.
- Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο το σουρώνετε και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε το κουκουνάρι και το φιστίκι Αιγίνης μέχρι να πάρουν χρώμα και να καβουρδιστούν, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτετε τις μαύρες σταφίδες μαζί με το ρόδι, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με το πλιγούρι.
- Προσθέτετε τα πικλαρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύετε καλά.
- Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, το γεμίζετε με το μείγμα του πλιγουριού και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.
- Σε ένα μπολ τοποθετείτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού μαζί με το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μέλι.
- Προσθέτετε τα 40 ml ελαιόλαδο μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο και ανακατεύετε καλά.
- Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος το κοτόπουλο, περιμετρικά τις baby πατάτε, περιχύνετε με το μείγμα λεμονιού και πασπαλίζετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.
- Τα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.