Σεφ: Food Blogger Εύα Μονοχάρη – Funky Cook

giortino-kotopoylo-gemisto-me-sykotakia-kai-saltsa-gravy
Ψήφοι: 0
Βαθμολογία: 0
You:
Βαθμολογήστε αυτή τη συνταγή!
Print Recipe
Γιορτινό κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος
6 8ώρες 2ώρες
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας
6 8ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος
2ώρες
Συστατικά
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
Οδηγίες
Η μαρινάδα:
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.
  3. Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.
Η γέμιση:
  1. Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.
  3. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’.
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.
  5. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
  7. Γεμίζουμε και δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο.
Η κρούστα:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Το ψήσιμο:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.
  3. Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.
Η σάλτσα gravy:
  1. Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα.