Σεφ: Food Blogger Εύα Μονοχάρη – Funky Cook
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
6 | 8ώρες | 2ώρες |
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας |
6 | 8ώρες |
Χρόνος Μαγειρέματος |
2ώρες |
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης
- Για τη μαρινάδα:
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
- 1 κ.γ. πιπέρι κόκκους
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 κ.σ ζάχαρη καστανή
- δενδρολίβανο φρέσκο
- θυμάρι φρέσκο
- νερό κρύο
- Για την επάλειψη:
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη ή 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- ½ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- Για τη γέμιση:
- 250 γρ. εντόσθια κοτόπουλου Αγγελάκης
- 50 γρ. φρούτα ξερά
- 4 κάστανα βρασμένα
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 θυμάρι κλωναράκι
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 μικρό κανέλα ξυλάκι
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 30 ml κονιάκ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- Για τη σάλτσα gravy:
- 300-350 ml ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
- 20 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
|
Οδηγίες
Η μαρινάδα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.
Η γέμιση:
- Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
- Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
- Γεμίζουμε και δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο.
Η κρούστα:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Το ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.
- Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.
Η σάλτσα gravy:
- Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα.