Κοτόπουλο: Οδηγίες μαγειρέματος

Κοτόπουλο: Οδηγίες μαγειρέματος

Το κοτόπουλο είναι η πλέον καλοκαιρινή επιλογή φαγητού. Είτε έχετε αποφασίσει πως θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ και υγιεινό, είτε θέλετε να μαγειρέψετε κάτι γρήγορο για την οικογένειά σας. Το ψητό κοτόπουλο και η σαλάτα είναι από τα πιο γνωστά φαγητά των παιδικών καλοκαιριών των περισσοτέρων. Διαφωνείτε;

Πολλοί θεωρούν πως το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν επικίνδυνο στη διαχείρισή του. Η αλήθεια είναι πως το κοτόπουλο είναι ένα ευπαθές προϊόν. Χρειάζεται σεβασμό στους κανόνες συντήρησης καθώς και στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην κουζίνα μας. Το κοτόπουλο, καθώς και τα περισσότερα πουλερικά, έχουν το δικό τους εγχειρίδιο σωστής χρήσης. Στόχος; Να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια, τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας.

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά τώρα λογω των υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την ώρα που θα μείνει το προϊόν εκτός ψυγείου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να το συμπληρώνετε τελευταίο στη λίστα των αγορών σας αλλά και να είναι το πρώτο που θα βάλετε στο ψυγείο κατά την επιστροφή σας στο σπίτι. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κοτόπουλο άμεσα, θα πρέπει να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Στην περίπτωση που θα το αποψύξετε, τότε θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως και να μην το ξαναβάλετε στην κατάψυξη.

Ο κανόνας για να διαχειριστούμε αλλά και να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο βρίσκεται στις εξής τέσσερις λέξεις: καθαρίστε, διαχωρίστε, μαγειρέψτε και απολαύστε.
Αν έχετε στο μυαλό σας αυτές τις λέξεις, θα δείτε πως η συντήρηση και η διατήρηση του κοτόπουλου θα είναι παιχνίδι.

Καθαρίστε: Αμέσως μετά την επαφή σας με το κοτόπουλο θα πρέπει να πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αλλά και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό. Επίσης μην ξεχνάτε ότι δεν χρησιμοποιούμε τα ίδια μαχαίρια ή το δίσκο κοπής για το ωμό κρέας και τα λαχανικά που θα καταναλώσουμε ωμά.

Διαχωρίστε: Αποφύγετε να βάζετε όλα τα τρόφιμα μαζί. Από τη σακούλα του σούπερ μάρκετ μέχρι και το ψυγείο σας, η κάθε κατηγορία τροφίμων θα πρέπει να έχει το δικό της χώρο και να μην τα μπερδεύετε μεταξύ τους.

Μαγειρέψτε: Το κοτόπουλο θέλει σωστό μαγείρεμα. Δεν καταναλώνεται ούτε ωμό αλλά ούτε και καμένο… Το κοτόπουλο θεωρείται σωστά μαγειρεμένο όταν η θερμοκρασία στο κέντρο του φτάνει στους 77ºC.

Απολαύστε: Επιλέξτε το πως θα μαγειρέψετε το κοτόπουλο Αγγελάκη αυτή τη φορά και απλώς… απολαύστε το!

Καλή σας όρεξη!