Βασικοί κανόνες υγιεινής για την κουζίνα μας

Βασικοί κανόνες υγιεινής για την κουζίνα μας

Καθαρισμός: Συχνό πλύσιμο χεριών και επιφανειών

  • Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, πριν και μετά τον χειρισμό του τρόφιμου, όπως επίσης και μετά την χρήση τουαλέτας, αλλαγής πάνας και της φροντίδας των κατοικίδιων σας.
  • Πλένετε τα σκεύη, τις πλάκες κοπής, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία του γεύματος, όπως και πριν την ετοιμασία του επόμενου γεύματός σας.
  • Να προτιμάτε τη χρήση χάρτινων πετσετών για καθαρισμό των επιφανειών της κουζίνας. Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πετσέτες, πλύνετέ τις συχνά στην υψηλότερη θερμοκρασία του πλυντηρίου σας.

Διαχωρισμός: Αποφύγετε την τυχόν επιμόλυνση

  • Διαχωρίστε το ωμό κόκκινο κρέας, το κρέας των πουλερικών και τα θαλασσινά από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, τοποθετώντας τα σε διαφορετικές θήκες του ψυγείου σας, όπως επίσης και στο καλάθι μεταφοράς τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετική επιφάνεια κοπής για τα φρέσκα προϊόντα και διαφορετική για τα ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.
  • Πλύνετε πάντοτε τις επιφάνειες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη με ζεστό σαπουνόνερο μετά την επαφή τους με ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.
  • Μην τοποθετείτε μαγειρεμένα φαγητά στο ίδιο πιάτο όπου προηγουμένως είχατε τοποθετήσει ωμά κρέατα, πουλερικά ή θαλασσινά.

Ψύξη: Ψύξτε άμεσα τα τρόφιμα

  • Ψύξτε άμεσα τα αναλώσιμα, τα παρασκευασμένα τρόφιμα και τα υπολείμματα τροφών και κρατήστε τα ασφαλή στο σπίτι.
  • Οι καταψύκτες θα πρέπει να ρυθμίζονται στους -18 oC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ τα ψυγεία στους 4 oC ή και σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
  • Φροντίστε να ξεπαγώσετε τα τρόφιμά σας στο ψυγείo, μέσα σε κρύο νερό ή ακόμη και στο φούρνο μικροκυμάτων, ενώ πρέπει να τα μαγειρέψετε σε ασφαλή ελάχιστη θερμοκρασία αμέσως μετά την απόψυξή τους. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να αποψύχονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μαρινάρετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σας και διατηρήστε τα με αυτό τον τρόπο φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Διαχωρίζοντας τις μεγάλες ποσότητες των υπολειμμάτων των τροφών σε ρηχά δοχεία επιτυγχάνετε γρήγορη ψύξη τους στο ψυγείο.