Σεφ: Ντίνα Νικολάου
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
4-6άτομα | 30λεπτά | 1,5ώρα |
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας |
4-6άτομα | 30λεπτά |
Χρόνος Μαγειρέματος |
1,5ώρα |
Συστατικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι βάρους περίπου 1.100-1.300 γρ.
- 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600 γραμμάρια αλάτι χοντρό
- 500 ml λευκό ξηρό κρασί
- φρέσκα μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Για την σάλτσα μουστάρδας
- 100 γραμμάρια μουστάρδα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ζεστό ζωμό κότας ή τα ζουμάκια από το ψήσιμο του κοτόπουλου
- Φύλλα ρήγανης 2 κλαδάκια ψιλοκομμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Μερίδες άτομα
Συστατικά
Μερίδες άτομα
|
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C αερόθερμο. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και προσθέτουμε το κρασί. Ανακατεύουμε καλά και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνουμε κατά μέρος.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζουμε με φρέσκα μυρωδικά και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο. Δένουμε καλά με σπάγγο το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη, επίπεδη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη που φτιάξαμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξουμε το κοτόπουλο. Σκορπίζουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και πιέζουμε για να κολλήσουν καλά.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο κέντρο. Τυλίγουμε όλο το κοτόπουλο με το φύλλο και πιέζουμε τις άκρες του για να ενωθούν. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στο ταψί και το βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Το ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και στο διάστημα αυτό να έχει ψηθεί και το κοτόπουλο.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά τη ζύμη με ένα ψαλίδι. Το κοτόπουλο είναι ζουμερό, τρυφερό και πολύ μυρωδάτο. Το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε με σάλτσα μουστάρδας.
Για τη σάλτσα μουστάρδας
- Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Recipe Notes
Το σκορδάτο κοτόπουλο γίνεται τόσο ζουμερό όταν το ψήσουμε σε κρούστα αλατιού. Εγκλωβίζει τα αρώματα των μυρωδικών και μόλις αφαιρεθεί η κρούστα μοσχομυρίζει ο τόπος.