Σεφ: Αλεξάνδρου Παπανδρέου
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας | Χρόνος Μαγειρέματος |
4 | 25 λεπτά | 55-60 λεπτά |
Μερίδες | Χρόνος Προετοιμασίας |
4 | 25 λεπτά |
Χρόνος Μαγειρέματος |
55-60 λεπτά |
Συστατικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελακης
- Για την γέμιση:
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 150 γρ. κάστανα (βρασμένα και χοντροκομμένα)
- 60 γρ. ξανθές σταφίδες
- 60 γρ. μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 60 γρ. πλιγούρι
- 80 ml λευκό κρασί
- 120 ml ζωμό κοτόπουλο
- Για την σάλτσα μαυροδάφνης:
- 60 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ασπρομανίταρα κομμένα σε φέτες
- 50 γρ. cranberries αποξηραμένα
- 250 γρ. μαυροδάφνη
- 150 γρ. Κόκκινο Κρασί
- 250 γρ. ζωμό κοτόπουλο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
|
Οδηγίες
- Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 100 γραμμάρια βούτυρο.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μελώσει και στη συνέχεια προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά.
- Προσθέτετε τα κάστανα, τις ξανθές και τις μαύρες σταφίδες, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Σβήνετε με το λευκό κρασί, το αφήνετε λίγο να εξατμιστεί, προσθέτετε το πλιγούρι, μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο, το αφήνετε να πάρει μία βράση και το αποσύρετε από την φωτιά.
- Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, το γεμίζετε με το μείγμα κιμά-πλιγουριού και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.
- Αλείφετε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, περνώντας το κοτόπουλο ανά χρονικά διαστήματα με λίγο ελαιόλαδο.
- Στα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
- Όση ώρα ψήνετε το κοτόπουλο, τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το μισό βούτυρο.
- Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα ασπρομανίταρα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτετε τα cranberries, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, σβήνετε με την μαυροδάφνη και το κόκκινο κρασί και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να φτάσουν στα μισά του αρχικού όγκου.
- Προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για περίπου 30 λεπτά.
- Πολτοποιείτε την σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ, την περνάτε μέσα από μία πολύ ψιλή σήτα, την τοποθετείτε σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και την σιγοβράσετε μέχρι να δέσει προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρετε το ολόκληρο γεμιστό κοτόπουλο σε μία πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και δίπλα την σάλτσα μαυροδάφνης.