Blogger: thelivingmanna.com
Συστατικά
- Κοτόπουλο και γέμιση
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι
- 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
- 250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γραμμάρια συκωτάκια
- 500 ml νερό
- 2 κουταλιές σούπας χυμό ντομάτας
- 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς πυρήνα
- 12 βερίκοκα αποξηραμένα
- 50 γραμμάρια φιστίκια Κάσιους
- 100 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 25 γραμμάρια κουκουνάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- μοσχοκάρυδο
- Μαρινάδα
- 1 πορτοκάλι
- Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- λίγα κλαδάκια δεντρολίβανο, θυμάρι ή άλλο μυρωδικό
- αλάτι
- πιπέρι
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
|
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλε νερό να βράσει και ρίξε τα συκωτάκια. Βράσε για 10-15 λεπτά. Αφαιρεσε τον αφρό όποτε δημιουργείται. Όταν είναι έτοιμα στραγγιξέ τα και άφησε τα στην άκρη. Η συκωταριά είναι έτοιμη! Σε μια κατσαρόλα βάλε το ελαιόλαδο να κάψει και σώταρε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Ανακάτευε καλά για δύο λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε τον κιμά. Με την βοήθεια μιας ξύλινης κουταλάς σπάσε τον κιμά σε μικρά κομματάκια. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να ψηθεί τελείως ο κιμάς.
- Στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά, βάλε το ρύζι, ανακάτεψε με την ξύλινη κουτάλα και πρόσθεσε το χυμό ντομάτας και το νερό. Δώσε γεύση με όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μοσχοκάρυδο θέλεις. Κλείσε το καπάκι και άφησε το σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει.
- Όσο βράζει κόψε σε μικρά κομματάκια τα συκωτάκια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα κάστανα και τα κάσιους. Πρόσθεσε όλα αυτά μαζί με το κουκουνάρι στην κατσαρόλα με το ρύζι όταν την κατεβάσεις από τη φωτιά.
- Πλύνε το κοτόπουλο και αφαίρεσε κάθε υγρασία από πάνω του με απορροφητικό χαρτί μέχρι να μην έχει. Γέμισε το κοτόπουλο λίγο λίγο με μερικές κουταλιές μέχρι να γεμίσει όσο να μη χωράει κάτι άλλο.
- Την υπόλοιπη γέμιση που περίσσεψε άφησε την προς το παρόν στην άκρη. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C. Για να δέσεις το κοτόπουλο υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αυτόν που χρησιμοποιώ εγώ είναι μια κλωστή και με μια βελόνα ράβω το άνοιγμα. Καίγεται ελαφρώς αλλά δεν έχει θέμα να αλλοιωθεί κάτι από το φαγητό μας.
- Στη συνέχεια δέσε και τα πόδια με σπάγκο φαγητού. Τοποθέτησε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα και την υπόλοιπη γέμιση σε πουγκάκια από αντικολλητικό χαρτί και μοίρασε τα γύρω από το κοτόπουλο. Κάνε πολλά και μικρά για να ψηθεί πιο εύκολα το ρύζι.
- Σε αυτό το σημείο μπορείς να κλείσεις το φαγητό με το καπάκι και να το βάλεις στο ψυγείο αν είναι βράδυ και θες να το προετοιμάζεις μια μέρα πριν. Αλλιώς αν το κάνεις ανήμερα, το βάζεις στο φούρνο. Ένα βήμα πριν το φούρνο είναι να ανακατέψεις τα υλικά της μαριναδας (αν και δεν θεωρείται μαρινάδα) και να περιχύσεις το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο.
- Άδειασε 3/4 της κούπας νερό στη βάση της γάστρας, προσέχοντας μη βρέξεις το κοτόπουλο και φύγει η μαρινάδα. Πρόσθεσε μερικά κλαδάκια αρωματικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι κτλ και κόψε ένα πορτοκάλι στα 4 και τοποθέτησε το γύρω από το κοτόπουλο στη βάση της γάστρας.
- Κλείσε το καπάκι της γάστρας και ψήσε για 1 ώρα. Μετά τη 1 ώρα άνοιξε το καπάκι να δεις πως έχει ψηθεί. Λογικά δε θα έχει χάσει τα υγρά της από γύρω γιατί πρόσθεσες νερό, πορτοκάλια και σίγουρα θα βγάλει και το κοτόπουλο υγρά. Αν όμως δεν έχει υγρά πρόσθεσε στη βάση της γάστρας λίγο νερό με το μάτι.
- . Σκέπασε τη γάστρα και άφησε το να συνεχίσει να ψήνεται. Θέλει περίπου 2 ώρες, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος του κρέατος, τη δύναμη του φούρνου σου κτλ. Εμένα χρειάστηκε 1 και 45 λεπτά σκεπασμένη με το καπάκι και άλλο ένα 15λεπτο χωρίς το καπάκι για να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαίρεσε από το φούρνο και σέρβιρε!