Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε το άγριο ρύζι για 18-20 λεπτά.
Σε ένα multi τοποθετείτε το σκόρδο μαζί με το τζίντζερ, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον πελτέ τομάτας και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τον μπαχάρι, τον κουρκουμά, το κύμινο, την γλυκιά πάπρικα, την καπνιστή πάπρικα και τις πιπεριές τσίλι σε ροδέλες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε πολύ καλά.
Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να αποκτήσει το μείγμα μία υφή υδαρής πάστας.
Με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι κάνετε βαθιές κάθετες τομές στα κοπανάκια, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με την πάστα μπαχαρικών, τα ανακατεύετε πολύ καλά.
Τοποθετείτε τα κοπανάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτετε την πάστα των μπαχαρικών και ανακατεύετε πολύ καλά να πάει η πάστα παντού στα μπουτάκια.
Σκεπάζετε τα μπουτάκια με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, πάνω κάτω αντιστάσεις, για 50-55 λεπτά, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 20 λεπτά.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνετε, το τοποθετείτε πάλι στο κατσαρολάκι και προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε το γιαούρτι μαζί με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Σερβίρετε τα κοπανάκια σε ατομικά πιάτα μαζί με το άγριο ρύζι και το dip γιαουρτιού.